Καθ' Οδόν

5 λόγοι για να κάνεις την οικογενειακή ώρα λατρείας προτεραιότητα σου

Δημοσιεύτηκε στις 5 Απριλίου 2016.

Σχεδόν όλοι οι γνωστοί μου αισθάνονται καταβεβλημένοι. Οι περισσότεροι είναι πάρα πολύ απασχολημένοι, ειδικά αυτοί που έχουν μικρά παιδιά στο σπίτι. Ταυτόχρονα, οι περισσότεροι Χριστιανοί που γνωρίζω θεωρούν ότι, αν έβρισκαν χρόνο, θα ήθελαν να έχουν μια οικογενειακή ώρα λατρείας, καθώς θεωρούν ότι είναι μια αξιόλογη συνήθεια.

Αν τα παραπάνω ισχύουν και για σένα, τότε η προσευχή μου είναι να σε πείσω, παρά τις πολλές απαιτήσεις του προγράμματός σου, να κάνεις την οικογενειακή ώρα λατρείας προτεραιότητα στη ζωή σου. Και ελπίζω να σε πείσω άσχετα από το μέγεθος που έχει η οικογένειά σου – ακόμα δηλαδή και αν δεν έχεις παιδιά ή αν τα παιδιά σου δεν είναι πλέον στο σπίτι – με τους παρακάτω 5 λόγους.

1. Ο Θεός αξίζει να λατρεύεται στο σπίτι μας από την οικογένεια μας.

Αυτό μας διδάσκει η Γραφή. Ενώ δεν υπάρχει ξεκάθαρη εντολή που να αφορά την οικογενειακή λατρεία, το βλέπουμε να υπονοείται παντού. Όταν ο Ισαάκ ρώτησε τον πάτερα του τον Αβραάμ «Που είναι το αρνί για τη θυσία;» (Γεν. 22:7), ήξερε ότι κάτι έλειπε για την ώρα της λατρείας, επειδή ο Αβραάμ είχε οδηγήσει τον Ισαάκ και την υπόλοιπη οικογένεια σε ώρα λατρείας και στο παρελθόν. Επίσης, όποτε τα παιδιά του Ιώβ έκαναν γιορτές, εκείνος τους καλούσε και πρόσφερε ολοκαύτωμα για αυτούς και τους εξάγνιζε. «Κάθε φορά…ο Ιώβ» το έκανε αυτό. (Ιώβ 1:5)

Ο απόστολος Πέτρος προτρέπει τους άντρες να συμπεριφέρονται στις γυναίκες τους «με φρόνηση» (Α Πέτρου 3:7). Ένας από τους λόγους που το λέει αυτό ο Πέτρος είναι για «να μην εμποδίζονται οι προσευχές σας.» Και δεν αναφέρεται μόνο στις προσευχές των αντρών, αναφέρεται στις προσευχές που κάνει από κοινού το ζευγάρι. Ο Πέτρος υποθέτει ότι τα ζευγάρια χριστιανών προσεύχονται μαζί    στα σπίτια τους. Αν έχεις πιστέψει στο ευαγγέλιο, ελπίζω να έχεις πεισθεί από την Αγία Γραφή, αλλά και από το Άγιο Πνεύμα, ότι ο Θεός – εξαιτίας του χαρακτήρα και του έργου Του για μας – αξίζει να λατρεύεται στα σπίτια μας από τις οικογένειές μας.

2. Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να μεταδίδεις το ευαγγέλιο στην οικογένειά σου καθημερινά.

Οι δοκιμασίες και ο καθημερινός μας μόχθος μας φέρνουν μπροστά στην ανάγκη  να επιστρέφουμε στις ένδοξες αλήθειες του ευαγγελίου καθημερινά. Ο Jerry Bridges επαναλαμβάνει συνεχώς την ανάγκη μας να «κηρύττουμε το ευαγγέλιο στον εαυτό μας κάθε μέρα». Η οικογενειακή λατρεία μας δίνει την ευκαιρία να το κάνουμε αυτό όλοι μαζί. Αν έχετε παιδιά, είστε σίγουροι ότι τους μεταδίδετε ξεκάθαρα το μήνυμα του ευαγγελίου; Ακόμα και αν δεν έχουν δεχτεί την σωτηρία μέχρι τώρα, είστε σίγουροι ότι μπορούν να εξηγήσουν την ουσία του τι έχει επιτύχει ο Θεός με την ζωή, τον θάνατο και την ανάσταση του Ιησού Χριστού; Μην θεωρήσετε ως δεδομένο ότι κάποιοι άλλοι θα τους το εξηγήσουν και θα το καταλάβουν. Στο πλαίσιο της οικογενειακής λατρείας μπορείτε να είστε σίγουροι ότι γνωρίζουν το ένα και μοναδικό μήνυμα βάσει του οποίου μπορούν να βρουν συμφιλίωση με τον Θεό.

3. Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να εξασφαλίσετε μια σταθερή ώρα που τα παιδιά σας θα μαθαίνουν για τον Θεό από εσάς.

Σίγουρα θέλετε τα παιδιά σας να διδαχτούν την Αγία Γραφή και το πώς να ζουν ως χριστιανοί από τον ποιμένα σας και από τους δασκάλους του Κυριακού Σχολείου στην εκκλησία σας. Αυτό είναι ένα βασικό κομμάτι του να είσαι χριστιανός γονιός. Αλλά δεν θέλετε και να επαναπαυτείτε μόνο σε δασκάλους και γονείς άλλων παιδιών για την χριστιανική διαπαιδαγώγηση των δικών σας παιδιών. Εξάλλου, οι ευκαιρίες που θα έχουν τα παιδιά σας με τους δασκάλους τους κάθε εβδομάδα είναι περιορισμένες συγκριτικά με τον χρόνο που μπορείτε να ξοδεύετε εσείς μαζί τους κάθε μέρα. Η οικογενειακή λατρεία είναι ο καλύτερος και ο πιο σταθερός τρόπος για να μεταδώσετε τα πιστεύω σας στα παιδιά σας.

4. Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να γίνετε ένα θετικό πνευματικό παράδειγμα για τα παιδιά σας στην καθημερινότητά σας.

Στην καθημερινότητά σας, μέσα στο σπίτι, τα παιδιά κάποιες φορές βλέπουν τον χειρότερό σας εαυτό. Συχνά σας βλέπουν να μην συμπεριφέρεστε ως χριστιανοί. Φροντίστε να βλέπουν και τον καλύτερό σας εαυτό, καθώς ζείτε ως ακόλουθοι του Ιησού Χριστού. Αφήστε τα να βλέπουν εσάς – τον ατελή κι αμαρτωλό άνδρα ή γυναίκα – να επιστρέφετε στην Βίβλο και να συνεχίζετε να βάζετε τον Ιησού Χριστό στο κέντρο του σπιτιού. Αφήστε τα να βλέπουν, όχι έναν υποκριτή που προσπαθεί να διαχωρίσει την αμαρτία του από την πίστη του, αλλά κάποιον που πηγαίνει τακτικά μπροστά τον Θεό στην ώρα της οικογενειακής λατρείας και αναγνωρίζει ταπεινά την αμαρτία του και την ανάγκη του για Σωτήρα. Εκείνοι που θα το κάνουν, θα ανακαλύψουν το πώς η οικογενειακή λατρεία καλλιεργεί την έννοια της εξομολόγησης, της συγχώρεσης και της αποκατάστασης, κάτι που όλες οι υγιείς οικογένειες χρειάζονται.

5. Στο κάτω κάτω αυτό δεν είναι κάτι που πραγματικά θέλεις να κάνεις;

Χρειάζεται να πειστεί ένας πραγματικός χριστιανός για να θελήσει να λατρεύσει τον Θεό στο σπίτι του με την οικογένεια του; Ο Θεός δεν είναι αυτός που τοποθετεί την επιθυμία αυτή στην καρδιά εκείνων που Τον αγαπούν; Έτσι λοιπόν, κάνε αυτό που πραγματικά θέλεις να κάνεις! Άρχισε να λατρεύεις τον Θεό με την οικογένειά σου, στο σπίτι σου, απόψε!

του Donald S. Whitney, thegospelcoalition.org

μετάφραση: Σύνθια Λάνδρου, επιμέλεια: Γιάννης Τζαμτζής

Αφήστε ένα σχόλιο

Μάθετε για την πολιτική σχολιασμού

Διεύθυνση

Α΄ Ελληνική Ευαγγελική Εκκλησία

Αθήνα

Αμαλίας 50 Αθήνα 10558
ΧάρτηςΓλυφάδα

Λ. Βουλιαγμένης 44 Γλυφάδα
Χάρτης
Γραφείο Εκκλησίας
Τ. 210 32 31 079
f. 210 33 16 577
aeee@ath.forthnet.gr